Vyhledávání Menu

Augustiniáni zvou na ochutnávku klášterních piv

V pátek 10. října 2014 pořádá klášter sv. Tomáše na Malé Straně od 16.00 hodin již podruhé degustaci piv různých klášterních pivovarů v České republice. Zdejší augustiniáni představí nejen své speciální tmavé pivo Svatý Tomáš, ale také produkci dalších klášterních pivovarů.

V páteční odpoledne v klášteře augustiniánů však nepůjde jen o ochutnávání piva z různých klášterních pivovarů. Pro návštěvníky je připraven také další kulturní program. Místní řeholníci provedou při komentované prohlídce kostelem sv. Tomáše a seznámí hosty s tradicí a s životem za zdmi klášterů, k nimž v mnoha případech v minulosti, ale i dnes patří také vaření piva.

Češi, kteří se považují za milovníky piva, velmi často zapomínají anebo ani nevědí, že v historii pivovarnictví sehrály kláštery velmi významnou roli. Přestože vařily poněkud jiná piva než pivovary šlechtické či pivovary královských měst, bylo jejich pivo velmi kvalitní. Navzdory všeobecnému rozšíření plzeňského ležáku byla v mnoha klášterech západní Evropy uchována tradice vaření také dalších druhů piva. U nás se s obnovou klášterního pivovarnictví začalo poměrně nedávno. V Praze pivo vaří kromě augustiniánů také premonstráti na Strahově či benediktini na Břevnově. Mimo Prahu vaří pivo např. želivský klášter.

Například právě u malostranských augustiniánů byl pivovar založen už v roce 1352. Budova se měla nacházet v severní části konventního pozemku, tj. poblíž dnešního Valdštejnského náměstí. Za husitských válek byl spolu s klášterem nepochybně zničen i pivovar, ale za císaře Rudolfa II. byl již opět v provozu, o čemž svědčí spory s malostranskou radnicí a malostranskými sládky. Pivovar byl mnohokrát přestavován a později pronajímán. Tmavé pivo, které se zde začalo vyrábět, zůstalo typické pro pivovar i ve 20. století. Pivovar sám se ovšem proměnil v restauraci, kterou navštěvovalo mnoho známých osobností. Více na www.augustiniani.cz. (Aleš Pištora)

Aleš Pištora 06. 10. 2014