Vyhledávání Menu
EN | CZ

Prohlášení ČBK k aktuální situaci kolem majetkového vyrovnání státu s církvemi

Kromě generálního sekretáře ČBK Mons. Tomáše Holuba se tiskové konference zúčastnil i tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus a generální sekretářka Ekumenické rady církví Sandra Silná.

Přítomen byl i ekonom Pražské arcidiecéze Karel Štícha, předseda expertní komise církví. Zástupci církví a náboženských společností shodně ocenili přístup poslanců Parlamentu ČR, kteří se rozhodli podpořit vládou navržený zákon majetkového narovnání státu s církvemi.

„Oceňujeme, že ti, kteří předkládali fakta, byli schopni předložit zákon v takové podobě, že byl přijat,“ prohlásil Mons. Tomáš Holub a tajemník FŽO Tomáš Kraus ho doplnil: „Vždy jsme majetkové vyrovnání státu s církvemi považovali především za morální věc, ale jde zároveň i o výhodný kompromis, a to jak ze strany státu, tak církví.“ S tím souhlasí i generální sekretářka ERC Sandra Silná, která zdůraznila celospolečenskou prospěšnost přijetí zákona o majetkovém narovnání. „Jsme rádi, že se konečně uvolní ruce obcím, které se tak budou moci plně rozvíjet,“ prohlásila Sandra Silná.

K nočnímu jednání poslanců, jehož výsledkem je historická dohoda mezi státem a církvemi o dalším provozu církví, se vyjádřil i předseda ČBK kardinál Dominik Duka, který je v těchto dnech na zahraniční služební cestě. "Jsem velmi rád a děkuji koalici, že splnila svůj slib. Věřím, že toto řešení restitucí bude přínosem jak pro společnost, tak pro církve a náboženské společnosti i Svaz měst a obcí. Dnešní výsledek je také zásluhou spolupráce církví a náboženských společností, kterým jsem vděčný za podporu a solidaritu."

Poslanci schválený zákon má nyní na stole prezident republiky Václav Klaus.

(Jiří Prinz, TS ČBK)

08. 11. 2012